Приключи националният кръг на втората Европейска олимпиада по статистика за ученици. Учениците от 12 Г клас, специалност Електронна търговия Рафет Исмаилов, Иван Пенчев, Данаил Георгиев с ментор Ирина Илиева и Мартин Табаков /12 Г клас, Електронна търговия/ завоюваха 13 място от общо 236 отбора от страната. Състезанието се проведе в два кръга. През първия етап на националния кръг учениците от отбор „Тренд” решиха три теста, свързани с основни познания по статистика, използване на официалните източници на статистически данни и интерпретиране на статистически резултати. Вторият етап изискваше съставянето на презентации по определени статистически данни, където участваха 162 отбора. Презентацията на отбор Тренд бе на тема „Електронната търговия в България за периода 2014 – 2018 г.”, за която получиха 90 точки /7 място/. Отборът бе награден на 15.05.2019 г. с грамоти, статистически публикации и рекламни материали. Наградите са осигурени от НСИ, в партньорство с Българо-американска кредитна банка и образователен сайт №1 в България „Уча.се“.

 


На 18.04.2019 г. в град Варна се проведе зонално ученическо първенство по футбол за ученици 8 -10 клас. Отборът на ПГИ се класира на първо място, като победи отборите на  ПГТО "Дочо Михайлов"- гр. Тервел   и на ПЕГ - гр. Варна.


На 27.03. 2019 г. се проведе областен училищен турнир по футбол, на който взеха участие ученици от ПГИ, СУ "Г. Ст. Раковски" - гр. Каолиново, ПТГ "С. Велики" - гр. Велики Преслав. Жребият определи нашия отбор да играе срещу победителя от първата среща. Постигната бе категорична победа с резултат 7:0 срещу ПТГ "С. Велики" - гр. Велики Преслав. Отборът ни се класира на първо място за област Шумен. Следва участие на Зонално училищно първенство срещу отборите на областите Варна и Добрич.


По повод Националния празник на България – 3 март 2019 г.,  учениците от 12а клас посетиха тържествата на връх Шипка и  Царевец.

Световната седмицата на предприемачеството12-18.11.2018г. се отбелязва в България от Джуниър Ачийвмънт за единадесета поредна година. ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА-ШУМЕН се включи в инициативата с открит урок на тема: Иновациите в действие. Събитието се проведе на 14.11.2018г. от 12.30ч. в Мултимедийния кабинет на гимназията. Специален гост-лектор беше Емил Личев от иновативната фирма „Love2Design“, участвал в проектирането и изграждането на алтернативното младежко пространство Младежка сфера. В инициативата взеха участие ученици от 11 и 12 клас на гимназията, които имаха възможност да изпробват очила за виртуална реалност и да се запознаят с техните различни сфери на приложение, както и да получат ценни съвети за откриването и реализирането на нови бизнес идеи  и хоризонти за развитие.

Втората лятната стажантска програма на Технополис и Praktiker, по проекта "Моето начало", предназначена за ученици от 11 клас, се проведе под надслов "Моето начало в Технополис и Praktiker". В нея се включиха общо 47 младежи, разпределени в 25 хипермаркета в страната. В продължение на 10 календарни седмици младежите бяха част от екипите на търговските обекти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Враца, Русе, Велико Търново, Перник, Сливен, Ямбол, Силистра, Видин и Кърджали. След преминаване през вътрешна програма за обучение в търговски умения, стажантите работиха на пълен работен ден и получаваха пълно месечно възнаграждение. В края на програмата всички участници получиха подаръци и сертификати. В инициативата се включиха и трима възпитаници на Професионална гимназия по икономика, град Шумен. Те заслужиха задоволството и възхитата на управителите на хипермаркетите. Всички бяха успешно сертифицирани и им беше предложена постоянна работа в Технополис и Praktiker

На 20.06.2018г. клуб "Професия счетоводител" , организира игра „Счетоводни войни“, в която взеха участие ученици от 11 Д клас разпределени в два отбора. Капитан на отбор номер 1 беше Айсел Сали, а капитан на отбор номер 2 беше Нермин Мехмедова. Играта се състоеше от два кръга, първи кръг представлява 20 въпроса, които имат по няколко верни отговора, за които са попитани 100 ученика от гимназията, ако учасниците познаят отговора който е посочен от 100-те ученика печелят точки. Втори кръг се нарича „Бързите Пет“,по един участник от всеки отбор трябва да отговори на 5 въпроса за 20 секунди, като всеки верен отговор му носи 5точки. Играта беше много интересна и оспорвана, като повече точки събра отбор номер 2- 59т., а отбор номер 1 загубиха с много малка разлика от 5 т. , те успяха да съберат 54 т. Участниците се предтавиха много добре и посочиха най - популярните отговори на зададените въпроси.

Заключителната представителна изява на клуб „Дебати”  в Професионална гимназия по икономика гр.Шумен по проект „Твоят час” се състоя на 19 юни 2018 г.Темата на събитието бе  дебат/формат World schools/ на тема: „Това правителство  ще задължи родителите да посещават обучителни сесии за реализацията на своите деца”. Водещата, Михаела Маринова Петкова-11 г, запозна присъстващите гости и ученици със структурата на дебата/формат World schools/ и ролите на говорителите. В състезанието участваха два отбора:Правителство- Марин Миленов Ангелов 8 а, Радко Иванов Радков 10 г ,Дамян Теодоров Димитров-11 г. и Опозиция- Петра Валентинова Жечева 10 а, Иванета Методиева Методиева 10 а, Цветалия Пламенова Кирова 10 б. Говорителите на правителството дефинираха темата,представиха статуквото и  акцентираха,че  обучителните сесии ще помогнат на родителите за успешната реализация на децата им.Поставиха акцент на обучението на децата да работят в екип и да общуват с другите хора.Една обучителна сесия ще помогне на родителите да мотивират обучаемите.Опозицията отбеляза ,че обучителните сесии ще натоварят родителите и констатира,че правитителството не е е уточнило механизма за реализация. Съдиите- Сима Валентинова Лукова 9 в, Богдана Ангелова Паунова 10 а и Цветалия Мария Сашева Костадинова 9 а, присъдиха първото място на отбора на опозицията заради по-добрата отборна линия и последователната аргументация. За подготовката и участието си дебатьорите получиха грамоти и висока оценка за придобитите умения. Ръководител на клуба е Янета Габровска.

На 1.06.2018 г. в танцувалната зала на Младежкия дом в Шумен бяха наградени участниците във второто издание на конкурса “Индустрията в моя регион”. Конкурсът се организира от Химикотехнологичният и металургичен университет,  Българската асоциация на металургичната индустрия в партньорство и с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.  Инициативата се осъществява под патронажа на кмета на община Шумен Любомир Христов. Първа награда за есе при учениците 9-12 клас получи Рафет Исмаилов, 11 Г клас от ПГИ, а Едже Мехмедова, 11 Б клас от ПГИ получи поощрителна награда.

Първата представителна изява на клуб „Дебати” в Професионална гимназия по икономика гр.Шумен по проект „Твоят час” се състоя на 13 март 2018 г. Темата на събитието бе  дебат/формат World schools/ на тема:  „Това правителство ще превърне професионалните гимназии  в традиционни гимназии ”.Водещата Цветалия Кирова, запозна присъстващите гости и ученици със структурата на дебата/формат World schools/ и ролите на говорителите. В състезанието участваха два отбора:Правителство- Петра Валентинова Жечева 10 а, Марин Миленов Ангелов 8 а и Иванета Методиева Методиева 10 а и Опозиция-Сима Валентинова Лукова 9 в, Радко Иванов Радков 10 г и Мария Сашева Костадинова 9 а. Говорителите на правителството дефинираха темата,представиха статуквото и  акцентираха,че  е важно в гимназиите да  се повишава общата култура на учениците и познанията им във всички области. Аргументите им застъпваха тезите,че така ще се  преодолее неравенството сред учениците и всички ще имат равен старт след завършване на обучението. Говорителите на опозицията обориха представените аргументи от правителството и уточниха, че в днешно време определящи са професионалните умения и чрез обучението в професионалните гимназии хората по-лесно се реализират  и ще се решат проблемите с безработицата. Съдиите- Дамян Димитров, Богдана Паунова и Цветалия Кирова,присъдиха първото място на отбора на правителството заради по-добрата отборна линия и последователната аргументация. За подготовката и участието си дебатьорите получиха грамоти и висока оценка за придобитите умения. Ръководител на клуб „Дебати” е Янета Габровска.

На 19.02. 2018 г. се проведе представителна изява на клуб "Млад еколог"на тема: "Полезни и вредни източници на енергия. Здравословен начин на живот." Участваха ученици от осми и десети клас. Еколозите представиха пред аудиторията различните източници на енергия с презентация и снимки. Показаха ползата и вредата от тях. Запознаха публиката със замърсителите на околната среда и екологичните проблеми, свързани с опазването на природата. Призоваха зрителите към здравословен начин на живот с атрактивна презентация за различните видове хранителни вещества и нуждата от физическа активност.

 

На 14.02.2018 г. се проведе представителна изява на клуб "Здравно и сексуално образование". Участниците в клуба с жар участваха в пиеска, показваща необходимостта от използване на контрацептиви. Бе представена и презентация "Контрацептивни методи". На двойния празник учениците обясниха колко питиета са безопасни и каква е вредата от злоупотребата с алкохол. Бе проведена викторина на тема "Контрацептиви и вреда от алкохола".

 

На 07.02. 2018 г. участниците от клуб „Общуването – път към успеха“, след посещение в Бюрото по труда – гр. Шумен и продължително проучване, подготвиха и представиха презентация на тема: „Търсене и предлагане на труд в Шумен и региона“.

     

 

На 31.01. 2018 г. се проведе представителна изява на клуб "Искам още да знам" по проект "Твоят час" на тема: Планетите гиганти - безмерните светове. Подготвените с голямо желание от участниците четири презентации запознаха многобройната публиката с особеностите в строежа на: Юпитер, Сатурн и Слънцето. Чуха се много любопитни факти за тяхното движение и повърхност. Даде се информация и за планетите джуджета Меркурий и Плутон, като беше съобщено, че Плутон вече не е в нашето слънчево семейство. Участниците получиха голямо внимание и заслужени аплодисменти от страна на публиката. Водещите на събитието обявиха, че темата на втората представителна изява през месец юни ще запазят в тайна.

 

 

На 10.01.2018 г. участниците в клуб "Професия счетоводител" представиха счетоводната политика на предприятията Алкомет АД и Телепол ЕООД и особеностите при счетоводното отчитане. Показана бе и презентация, на тема: "Защо липсва раздел 8 в сметкоплана". Участниците изяниха, че раздел 8 е свободен и може да се използва в случаите, когато се появи необходимостта от въвеждането на нови сметки. Публиката с интерес проследи всички раздели в сметкоплана и инвестиционната политика на някои шуменски предприятия. 

 Отборите на ПГИ с призови места на общинските ученически игри по лека атлетика. Юношите (8-10 клас) завоюваха първо място и ще представят община Шумен на областния етап на ученическите игри. Девойките се класираха на второ място. Ръководител - г-жа Ренгин Потурова
.
       

На 31.08.2017 г. на специална церемония началникът на РУО - Шумен връчи почетна награда "Национална диплома" на ЕДИС ЕНВЕРОВ ХАСАНОВ. МОН присъжда наградата на ученици за постигнати отлични образователни резултати през целия курс на обучение. През май 2017г. Едис завърши 12 В клас в ПГИ и е единствен в област Шумен с подобна награда за годината.

 

 

На 15 юни учениците от Професионална гимназия по икономика, гр. Шумен взеха участие в  гражданския диалог с еврокомисар Тибор Наврачич, президента Румен Радев и министър Красен Кралев по актуални въпроси на образованието, реализацията на младите хора и бъдещето на Европейския съюз. Срещата се състоя в Аулата на Икономическия университет във Варна.Форумът събра над 500 активни млади хора – представители на младежки организации, както и експерти от различни институции на европейско, национално и регионално ниво. Дискусията протече по предварително обявени теми, като участниците  можеха  да задават въпросите си както директно, така и онлайн Какво бъдеще на Европейския съюз желаят гражданите и как Европа може да се справя по-добре с големите предизвикателства на деня; какви умения са необходими за младите хора, за да намерят добра работа и да се включат активно в обществения живот – това са част от темите, върху които  се фокусира разговорът.

 

 

 

Ученици от гимназията участваха в Конкурс за мултимедиен проект „България в Европейския съюз: 10 години по-късно“, организиран от Областен информационен център в община Хасково. Десислава Спасова и Георги Йорданов от 11 А клас са класирани на второ място в категория ученици от 15 до 19 години за филма „Дари и помогни“. Филмът е създаден в „Студио Клин“ при ПГ по икономика, с ръководител Апостол Фанев и Румен Иванов.

 

 

На 21.04.2017 г. клуб „Историческа лаборатория“ по Проект „Твоят час“ с ръководител Д. Господинова проведе своя изява форум театър на тема: "Младeжта е толерантност. Българските евреи - история и традиции“.

 

         

 

Каан Шюкри от 10Г клас завоюва европейската титла по карате

за юноши старша възраст до 65 кг. Първенството на Стария 

континент се проведе в  Роскилде, Дания на 08.04.2017г.


 

На 2 декември 2016 г. се проведе IV-тото Национално ученическо състезание по Банкиране на тема "Моят първи бизнес кредит", организиран от СА "Д.А.Ценов", катедра "Финанси". В състезанието взеха участие ученици от ПГ по икономика от 12 "Б" клас, специалност "Банково дело" - Айля Еркин, Айсун Басриева, Анифе Салиева, Гюлджан Галиб, Дария Христова, Дебора Даниелова, Джансел Мустафова с ръкоодител Светла Георгиева. 

 Регламента на състезанието включваше сформиране на екипи от 5 участника измежду общо 230 участника от всички професионални икономически гимназии в България. Екипите под ръководството на ментори - студенти в академията, между които и бивши възпитаници на гимназията Нергин Алим, Антоанета Кулаксъзова, Александра Петрова, Христина Ангелова и Север Баръш работиха в четири направление "Бизнес кредитиране", "Еко кредитиране", "Международно кредитиране", "Корпоративно финансиране". Жури на състезанието бяха представители на търговските банки "Общинска банка"АД, "РайфайзенБанк"ЕАД, "УниКредит Булбанк"АД , "Банка ДСК"ЕАД и Изпълнителния директор ЗАД "Бул инс"АД.

Първо място в направление "Бизнес кредитиране" спечели екипът на Айля Еркин с ментор Нергин Алим. Останалите участници също достойно представиха и защитиха името на ПГ по икономика - Шумен. 

На 3 декември 2016 г. учениците участваха в семинар на тема " Инвестиционно злато и търговия със златни деривати" .

Всички участници в състезанието и в семинара получиха сертификати и възможността да станат студенти в единствената финансово-стопанска академия в България СА "Д.А.Ценов".