На 15 юни учениците от Професионална гимназия по икономика, гр. Шумен взеха участие в  гражданския диалог с еврокомисар Тибор Наврачич, президента Румен Радев и министър Красен Кралев по актуални въпроси на образованието, реализацията на младите хора и бъдещето на Европейския съюз. Срещата се състоя в Аулата на Икономическия университет във Варна.Форумът събра над 500 активни млади хора – представители на младежки организации, както и експерти от различни институции на европейско, национално и регионално ниво. Дискусията протече по предварително обявени теми, като участниците  можеха  да задават въпросите си както директно, така и онлайн Какво бъдеще на Европейския съюз желаят гражданите и как Европа може да се справя по-добре с големите предизвикателства на деня; какви умения са необходими за младите хора, за да намерят добра работа и да се включат активно в обществения живот – това са част от темите, върху които  се фокусира разговорът.

 

 

 

Ученици от гимназията участваха в Конкурс за мултимедиен проект „България в Европейския съюз: 10 години по-късно“, организиран от Областен информационен център в община Хасково. Десислава Спасова и Георги Йорданов от 11 А клас са класирани на второ място в категория ученици от 15 до 19 години за филма „Дари и помогни“. Филмът е създаден в „Студио Клин“ при ПГ по икономика, с ръководител Апостол Фанев и Румен Иванов.

 

 

На 21.04.2017 г. клуб „Историческа лаборатория“ по Проект „Твоят час“ с ръководител Д. Господинова проведе своя изява форум театър на тема: "Младeжта е толерантност. Българските евреи - история и традиции“.

 

         

 

Каан Шюкри от 10Г клас завоюва европейската титла по карате

за юноши старша възраст до 65 кг. Първенството на Стария 

континент се проведе в  Роскилде, Дания на 08.04.2017г.


 

На 2 декември 2016 г. се проведе IV-тото Национално ученическо състезание по Банкиране на тема "Моят първи бизнес кредит", организиран от СА "Д.А.Ценов", катедра "Финанси". В състезанието взеха участие ученици от ПГ по икономика от 12 "Б" клас, специалност "Банково дело" - Айля Еркин, Айсун Басриева, Анифе Салиева, Гюлджан Галиб, Дария Христова, Дебора Даниелова, Джансел Мустафова с ръкоодител Светла Георгиева. 

 Регламента на състезанието включваше сформиране на екипи от 5 участника измежду общо 230 участника от всички професионални икономически гимназии в България. Екипите под ръководството на ментори - студенти в академията, между които и бивши възпитаници на гимназията Нергин Алим, Антоанета Кулаксъзова, Александра Петрова, Христина Ангелова и Север Баръш работиха в четири направление "Бизнес кредитиране", "Еко кредитиране", "Международно кредитиране", "Корпоративно финансиране". Жури на състезанието бяха представители на търговските банки "Общинска банка"АД, "РайфайзенБанк"ЕАД, "УниКредит Булбанк"АД , "Банка ДСК"ЕАД и Изпълнителния директор ЗАД "Бул инс"АД.

Първо място в направление "Бизнес кредитиране" спечели екипът на Айля Еркин с ментор Нергин Алим. Останалите участници също достойно представиха и защитиха името на ПГ по икономика - Шумен. 

На 3 декември 2016 г. учениците участваха в семинар на тема " Инвестиционно злато и търговия със златни деривати" .

Всички участници в състезанието и в семинара получиха сертификати и възможността да станат студенти в единствената финансово-стопанска академия в България СА "Д.А.Ценов".

 

       

ТФ "Мелпомена" с ръководител Р. Векова с Грамота и Диплом за участието си в
XII Национални ученически театрални празници "Тодор Колев" и постигнатите високи резултати в театралното изкуство. Аплодисменти за младите таланти!