Престижно второ място завоюва училищният ни отбор по футбол в Националното ученическо първенство за юноши. Участниците, достигнали финалите, бяха разделени в две групи по три отбора. Футболистите ни се представиха на ниво. Отличиха се Радостин Стефанов, който вкара най-много голове - 4; Едис Ефраим - 2; Серкан Митатов - 2; Кристиян Костадинов; Слави Димитров. Добър дебют направи Антон Антонов - вратар. С благодарност към състезателите и техния треньор - гоподин Андреян Атанасов.

Филмът "Случва се...", в който абитуриентите от 12 А клас разказват за своя незабравим класен ръководител Наум Кулев, спечели наградата на Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". На 08 май 2019 г. вечерта фаворитите на 4-то издание на кинофестивала бяха наградени на официална церемония в кино "Одеон" в София. Награда на публиката, която се печели чрез гласуване в интернет, отиде в Пазарджик за филма "Прераждане" на Пламен Манчоров. Организаторите издадоха, че той печели с 60% от гласовете, а втори след него останал  шуменският "Случва се...".
На 09.05. 2019 г. се проведе ученическо първенство по футбол, II кръг за Североизточна България. Нашите момчета победиха безапелационно Първо СУ "Св. Седмочисленици", гр. Търговище с резултат 5:2. Така отборът ни се класира за Републикански училищни финали по футбол, които ще се проведат от 20.06.-23.06. 2019 г. в гр. Сливен. Ще вземат участие общо шест отбора от цяла България.ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ   и престижна награда сертификат, купа и грамота за „НАЙ-ДОБЪР  ЕКИП  И  ПРОФЕСИОНАЛНО ОБСЛУЖВАНЕ“ на XXII Международен  панаир на  учебните предприятия  Млад предприемач“ – ТФ ФЕСТ 2019, получи Учебно-тренировъчно предприятие „МЕЧТАНА РЕАЛИЗАЦИЯ“ ООД при Професионална гимназия по икономика, гр.Шумен

УТП „Мечтана реализация“ ООД е юридическо лице с ръководител г-жа Айтен Мехмед, управител на фирмата - Берна Гюрселова и  ученици от 11 клас, специалност "Икономика и мениджмънт". Регистрирана е през учебната 2018-2019 г. Дейността на УТП е да насърчава заетостта, пазара на труда, професионално ориентиране и обучение на възрастни лица. Регистрира, информира и подпомага активно търсещи работа лица /ФЛ/ЮЛ/, както в страната, така и в страните от ЕС, симулира реална работна среда на частно „Бюро по труда“.

За първи път в историята на форума бе регистрирана тренировъчна фирма в областта на трудовото посредничество.

Нашите ученици - участниците в Международния панаир на учебните предприятия “Млад предприемач“ – ТФ ФЕСТ 2019, проведено на 18.04 и 19.04.2019  г., се завърнаха горди и удовлетворени от успеха. Имаха възможност за изява, научиха много нови неща, създадоха нови приятелства. Мотивирани са  да приложат в практиката наученото от изложението.Отлично представяне – II място в Националното състезание за икономисти на английски език, на Дамян Димитров, ученик от ХII Г клас на Професионалната гимназия по икономика. Състезанието се проведе в 3 кръга: първи кръг - тест за определяне на нивото на подготовка по английски език, втори кръг - есе на тема „Предприемач в училище“, написано на английски език и онлайн интервю за оценяване на уменията за водене на разговор на английски език. От 157 ученици, участвали в първи и втори кръг, до трети кръг достигнаха 28 ученици от 16 икономически гимназии от цялата страна. Третият кръг се проведе на 11 и 12 април в Американския университет в България в град Благоевград. Класираните 28 ученици бяха разпределени в 7 отбора на лотариен принцип и изготвиха и защитиха презентация на английски език за разработване на бизнес с бюджет 200 000 лв в определени населени места в България. Отборът, в който попадна  Дамян Димитров от ПГИШумен, разработи бизнес идея за район Добрич. След като направи проучване, използвайки източници в библиотеката на университета, отборът представи фирма FUTURELIZER с предмет на дейност преобразуване на хранителни отпадъци в екологичен тор и продажба на същия за отглеждане на агрокултури. Критериите за оценяване бяха: 1. Владеене на английски език; 2. Презентация; 3. Комуникативни умения и работа в екип; 4.Финансова обосновка. Наградите бяха връчени от Президента на България (2012 2017 г.) Росен Плевнелиев.
На 14.03.2019 г. ученици от VIIIВ клас посетиха ПУ " Васил Друмев" - Шумен. Учениците участваха в съвместни спортни състезания : скачане с два крака в чувал и щафетни игри. Заедно направиха и сандвичи, с които участваха в конкурс "Най-добре украсен сандвич". 

 

Поздравления за отбора ни по футбол, класирал се на първо място в градския междуучилищен турнир на 23.10.2018г. Възпитаниците на гимназията, ръководени от

г-н Андреян Атанасов, победиха с 5:1 ПГССХТ. Предстои регионален кръг, който ще се проведе през пролетта.

 

 

На 5.06.2018 г. се проведе втората представителна изява на клуб „Искам да знам“ с ученици от десети клас под надслов „Технически постижения – поглед напред“. Учениците представиха на публиката презентации на теми: „Живот и дейност на Никола Тесла“, „Светът на червената планета Марс“, „Откритията в науката и техниката през вековете“, „Съвременен поглед към превозните средства“.


На 12 и 13 април в Американския университет в Благоевград се проведе трети заключителен етап на Националното състезание за икономисти на английски език. В него участва Георги Йорданов от 12А клас. Той  се класира на 9-10 място от 54 участници от цяла България, а допуснати за 3 кръг бяха 28 ученици плюс 3 резерви.
В първи кръг се решаваше тест, а във втори - есе на тема „Да спестявам или да инвестирам“ и интервю. След трети кръг отборът на Георги зае пето място в крайното класиране. Отлични отзиви получи презентираната иновативна идея за производство на обувки със слънчеви батерии, чрез които се зарежда телефон.

На 1 и 2 декември 2017 г. в СА „Д.А.Ценов“ се проведе петото национално състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“. В състезанието участваха 36 екипа от цяла България, между които и  два екипа от ПГ по икономика – гр.Шумен с ръководители Йовка Балабанова и Светла Георгиева.
Идеята
за създаване на трайни насъждения на екипа от 12 Б клас, спец. „Банково дело“ беше отличена с приза за „Най-добра финансова обосновка на проект“ на „Общинска банка“.
Екипът от 12 В клас, спец. „Оперативно счетоводство“   представи проект за иновативен хотел и получи приз на магистърска програма  „Банков мениджмънт” за „Най-оригинална бизнес идея“ на „Банка Пиреос“.

Всички участници в състезанието получиха сертификати за участието в състезанието.

След състезанието учениците и техните ръководители участваха в семинар на тема „Валути и защита от фалшификации“ с лектор Александра Петрова, бивш възпитаник на гимназията, завършила програмата „бакалавър“ в академията със златна значка, в момента служител в „Общинска банка“АД.

 

 

 

По случай отбелязването на деня на българската община – 12 октомври, ученици от ПГ по икономика се включиха в импровизиран дебат, който се проведе в сградата на Община Шумен. Дванадесетокласниците от ПГИ-Шумен, заедно със свои съученици от училища от Община Шумен, заеха местата на общински съветници и кмет в проведеното от председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев заседание. Учениците имаха възможността да изразят позициите си по поставен казус, както и да гласуват предложенията за неговото решение. За заместник на г-н Любомир Христов – кмет на Община Шумен беше избран Георги Велков Йорданов от XII-а клас от ПГ по икономика.

 

Превенция на агресията и засилване на сигурността в образователните институции:

- списък на доставчиците на социални услуги за деца

- практически насоки за действие

- добри практики на взаимодействие с родителите

 

 

 

ХХ Международен панаир на учебно тренировъчните фирми TF FEST 2017 – МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ (26 – 28.04.2017 г.)


От 26 до 28.04.2017 г. в град Пловдив се проведе ХХ Международен панаир на учебно тренировъчните фирми TF FEST 2017 – МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ. На панаира участваха 25 чуждестранни фирми от Белгия, Сърбия, Румъния и Черна гора и 115 учебни фирми от България. Голям успех завоюва учебно тренировъчна фирма „М КЪНСТРАКШЪН” към Професионална гимназия по икономика, гр. Шумен, с предмет на дейност „Строителство на модулни сглобяеми къщи”. Фирмата получи специалната награда за професионализъм в конкурсите на ТФ ФЕСТ 2017. Дейността на учебно тренировъчната фирма бе представена от учениците Зорница Христова, Станимира Дякова и Илиян Илиев, с ръководител Ирина Илиева. В трите дни на международното изложение с много дух, ентусиазъм и упорита работа за привличане и обслужване на клиенти, учениците от УТФ „М Кънстракшън” сключиха сделки за хиляди лева в условията на жестока конкуренция. Тяхното достойно представяне и висок професионализъм бяха заслужено оценени и възнаградени със златно отличие за професионализъм на юбилейното издание на международния панаир на учебно-тренировъчните фирми.

В галерията ще можете да видите снимки от него.


Шести панаир на Учебно-тренировъчните фирми


Четвъртък, 27 април 2017 г., се проведе Шести панаир на Учебно-тренировъчните фирми в Професионална гимназия по икономика – Шумен.
Една от най-атрактивните дисциплини, стимулираща предприемаческото мислене и развиваща професионалните компетенции, която се изучава в ПГИ – Шумен е „Работа в учебно предприятие“. Създаването и управлението на собствен бизнес е заложено в нейната основа.
Тези фирми са модел на реални предприятия. В тях учениците се обучават в условия, максимално близки до реалната практика. Тук те могат да развиват своята личностна, социална и професионална компетентност. По пътя на собствения си опит се научават какво е това да ръководиш собствен бизнес, да търсиш и да вземаш решения, да носиш отговорност за взетите решения.
Един от най-вълнуващите моменти в работата на Учебно-тренировъчните фирми е панаирът. Всяка година Професионална гимназия по икономика организира училищен панаир на учебно тренировъчните фирми.
През учебната 2016/2017 г. в ПГ по икономика – Шумен действат десет учебни предприятия с различен предмет на дейност:
1. „ОКЕЙШЪН ГРУП“ ООД – Дейности свързани с развлечения и отдих
2. „ЕЛ РЕСАЙКЪЛ“ ООД – Рециклиране на електроуреди
3. „СПОРТТРАКШЪН“ ООД – Търговия на дребно със спортни стоки
4. „ДАБ“ ООД – Търговия на дребно с GSM апарати и аксесоари за тях
5. „М КЪНСТАКШЪН“ ООД – Строителство на модулни сглобяеми къщи
6. „РЕЯ ЕСЕНШЪЛ“ ООД – Търговия на дребно с биопродукти”
7. „АКЦЕНТ“ ООД – Агенция за недвижими имоти
8. „УЪРЛД ДЕСТИНЕЙШЪН“ ООД – Туроператорска дейност
9. „ГОЛД ДИЗАЙН“ ООД – Търговия на дребно с мебели, осветителни тела и други стоки за бита
10. „ПЕРФЕКТ ТУРС“ ООД – Туристическа агентска дейност

В галерията ще можете да видите снимки от него.


   

Покана до родителите на учениците от X и XI класове във връзка с провеждането на държавни зрелостни изпити, сесия май

 

 

На 6 и 7 април в Благоевград се проведе трети етап на Националното състезание за икономисти на английски език, организирано от ПГИ „И. Илиев“-Благоевград и АУБГ. Един от 18 ученици от цялата страна, класирани след първите два кръга, тест  и есе на тема „Предприемач или работник“, беше Атанас Стайков от 11 в клас, който получи отлични отзиви за презентираната бизнес идея.

Това е втори успех на Атанас в рамките на седмица, след златния медал на Държавното първенство по кик бокс на 1  и 2 април, в стил кик лайт.

 

 

На 31.03.2017 г. в град София се проведе Национално състезание по счетоводство, организирано от Национална търговско банкова гимназия. В състезанието участва и Станислав Кирилов от 11В клас, който получи грамота и речник с икономически
термини на английски език.

 

Представителна изява на дискусионен клуб „Млад оратор“

се проведе на 20.03.2017 г. по проект „Твоят час“ 

 

Представителна изява на клуб Бизнес старт на тема „Създаване и управление на собствен бизнес” се проведе на 16.03.2017 г. в Професионална гимназия по икономика. Учениците от 12 Д клас, участващи в клуба по интереси по проект „Твоят час”, изготвиха презентации за: Генериране и оценка на бизнес идеи; Възможностите на Европейските програми за финансиране на МСП и защитиха разработени от тях проекти за стартиране на собствен бизнес. Марио Валентинов и Есра Галиб представиха и защитиха своите бизнес идеи, оценени и класирани на първите места от участниците в клуба. Организирана бе игра сред публиката, чрез метода на мозъчната атака за генериране на бизнес идеи. В състезанието участваха 39 ученици от ПГИ. Идеите ще бъдат оценени по определени критерии, а класиралите се на първите три  места ще получат награди от клуба.

       
       


ПГ по икономика работи по проект "Твоят час"

 

Представителна изява на
клуб "Искам още да знам"
с ръководител Мариана Добрева
Представителна изява на клуб "Млад еколог"
с ръководител Милена Иванова
Представителна изява на
група с обучителни затруднения
"Математика 1" с ръководител
Румянка Андонова
Представителна изява на
спортен клуб по волейбол
с ръководител Катя Димова

Уважаеми ученици,
ПГ по икономика Ви поканва да участвате в националното състезание за "Най-добра бизнес идея".

1. Условия за участие.

2. Декларация за авторство.


 

 

Вече 67 години нашето училище е едно от предпочитаните професионални учебни заведения в града. В морето на динамичните промени в обществените отношения през последните години, сред бурното навлизане на информационните и комуникационните технологии в човешкия живот, Професионалната гимназия по икономика отстоява позициите си на място, където се работи качествено и се подготвят добре образовани икономически кадри за област Шумен и цялата страна. 67 години Професионална гимназия по икономика - Шумен

Програма

Ден на самоуправлението

Спортни турнири

 

 

Проект „Училището е при нас!“

Във връзка с националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и Седмицата на четенето на 14.10.2016 г. като заключително занятие в ПГИ- Шумен се проведе дебат на тема: „Това правителство смята,че в ХХІ век българският език се пренебрегва“. Участниците в дебата са ученици от клуб „Млад дебатьор“по проект „Училището е при нас!“. Проектът успешно се реализира с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, по „Програма  за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК.

Учениците  констатираха, че отношението към българския език е небрежно. Акцентираха върху чистотата на езика – чуждиците, паразитните думи, жаргона, спазването на езиковите норми и влиянието на Интернет… Предложиха решения за решаване на проблема-да се включат повече часове по граматика в учебния процес, да се приеме Закон за езика.

 

 

 

  

 

 

МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ МЕЖДУ ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В УЧИЛИЩЕ

Дневен режим за учебната 2017-2018 година