На 14.03.2019 г. ученици от VIIIВ клас посетиха ПУ " Васил Друмев" - Шумен. Учениците участваха в съвместни спортни състезания : скачане с два крака в чувал и щафетни игри. Заедно направиха и сандвичи, с които участваха в конкурс "Най-добре украсен сандвич". 

 

Поздравления за отбора ни по футбол, класирал се на първо място в градския междуучилищен турнир на 23.10.2018г. Възпитаниците на гимназията, ръководени от

г-н Андреян Атанасов, победиха с 5:1 ПГССХТ. Предстои регионален кръг, който ще се проведе през пролетта.

 

 

На 5.06.2018 г. се проведе втората представителна изява на клуб „Искам да знам“ с ученици от десети клас под надслов „Технически постижения – поглед напред“. Учениците представиха на публиката презентации на теми: „Живот и дейност на Никола Тесла“, „Светът на червената планета Марс“, „Откритията в науката и техниката през вековете“, „Съвременен поглед към превозните средства“.


На 12 и 13 април в Американския университет в Благоевград се проведе трети заключителен етап на Националното състезание за икономисти на английски език. В него участва Георги Йорданов от 12А клас. Той  се класира на 9-10 място от 54 участници от цяла България, а допуснати за 3 кръг бяха 28 ученици плюс 3 резерви.
В първи кръг се решаваше тест, а във втори - есе на тема „Да спестявам или да инвестирам“ и интервю. След трети кръг отборът на Георги зае пето място в крайното класиране. Отлични отзиви получи презентираната иновативна идея за производство на обувки със слънчеви батерии, чрез които се зарежда телефон.

На 1 и 2 декември 2017 г. в СА „Д.А.Ценов“ се проведе петото национално състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“. В състезанието участваха 36 екипа от цяла България, между които и  два екипа от ПГ по икономика – гр.Шумен с ръководители Йовка Балабанова и Светла Георгиева.
Идеята
за създаване на трайни насъждения на екипа от 12 Б клас, спец. „Банково дело“ беше отличена с приза за „Най-добра финансова обосновка на проект“ на „Общинска банка“.
Екипът от 12 В клас, спец. „Оперативно счетоводство“   представи проект за иновативен хотел и получи приз на магистърска програма  „Банков мениджмънт” за „Най-оригинална бизнес идея“ на „Банка Пиреос“.

Всички участници в състезанието получиха сертификати за участието в състезанието.

След състезанието учениците и техните ръководители участваха в семинар на тема „Валути и защита от фалшификации“ с лектор Александра Петрова, бивш възпитаник на гимназията, завършила програмата „бакалавър“ в академията със златна значка, в момента служител в „Общинска банка“АД.

 

 

 

По случай отбелязването на деня на българската община – 12 октомври, ученици от ПГ по икономика се включиха в импровизиран дебат, който се проведе в сградата на Община Шумен. Дванадесетокласниците от ПГИ-Шумен, заедно със свои съученици от училища от Община Шумен, заеха местата на общински съветници и кмет в проведеното от председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев заседание. Учениците имаха възможността да изразят позициите си по поставен казус, както и да гласуват предложенията за неговото решение. За заместник на г-н Любомир Христов – кмет на Община Шумен беше избран Георги Велков Йорданов от XII-а клас от ПГ по икономика.

 

Превенция на агресията и засилване на сигурността в образователните институции:

- списък на доставчиците на социални услуги за деца

- практически насоки за действие

- добри практики на взаимодействие с родителите

 

 

 

ХХ Международен панаир на учебно тренировъчните фирми TF FEST 2017 – МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ (26 – 28.04.2017 г.)


От 26 до 28.04.2017 г. в град Пловдив се проведе ХХ Международен панаир на учебно тренировъчните фирми TF FEST 2017 – МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ. На панаира участваха 25 чуждестранни фирми от Белгия, Сърбия, Румъния и Черна гора и 115 учебни фирми от България. Голям успех завоюва учебно тренировъчна фирма „М КЪНСТРАКШЪН” към Професионална гимназия по икономика, гр. Шумен, с предмет на дейност „Строителство на модулни сглобяеми къщи”. Фирмата получи специалната награда за професионализъм в конкурсите на ТФ ФЕСТ 2017. Дейността на учебно тренировъчната фирма бе представена от учениците Зорница Христова, Станимира Дякова и Илиян Илиев, с ръководител Ирина Илиева. В трите дни на международното изложение с много дух, ентусиазъм и упорита работа за привличане и обслужване на клиенти, учениците от УТФ „М Кънстракшън” сключиха сделки за хиляди лева в условията на жестока конкуренция. Тяхното достойно представяне и висок професионализъм бяха заслужено оценени и възнаградени със златно отличие за професионализъм на юбилейното издание на международния панаир на учебно-тренировъчните фирми.

В галерията ще можете да видите снимки от него.


Шести панаир на Учебно-тренировъчните фирми


Четвъртък, 27 април 2017 г., се проведе Шести панаир на Учебно-тренировъчните фирми в Професионална гимназия по икономика – Шумен.
Една от най-атрактивните дисциплини, стимулираща предприемаческото мислене и развиваща професионалните компетенции, която се изучава в ПГИ – Шумен е „Работа в учебно предприятие“. Създаването и управлението на собствен бизнес е заложено в нейната основа.
Тези фирми са модел на реални предприятия. В тях учениците се обучават в условия, максимално близки до реалната практика. Тук те могат да развиват своята личностна, социална и професионална компетентност. По пътя на собствения си опит се научават какво е това да ръководиш собствен бизнес, да търсиш и да вземаш решения, да носиш отговорност за взетите решения.
Един от най-вълнуващите моменти в работата на Учебно-тренировъчните фирми е панаирът. Всяка година Професионална гимназия по икономика организира училищен панаир на учебно тренировъчните фирми.
През учебната 2016/2017 г. в ПГ по икономика – Шумен действат десет учебни предприятия с различен предмет на дейност:
1. „ОКЕЙШЪН ГРУП“ ООД – Дейности свързани с развлечения и отдих
2. „ЕЛ РЕСАЙКЪЛ“ ООД – Рециклиране на електроуреди
3. „СПОРТТРАКШЪН“ ООД – Търговия на дребно със спортни стоки
4. „ДАБ“ ООД – Търговия на дребно с GSM апарати и аксесоари за тях
5. „М КЪНСТАКШЪН“ ООД – Строителство на модулни сглобяеми къщи
6. „РЕЯ ЕСЕНШЪЛ“ ООД – Търговия на дребно с биопродукти”
7. „АКЦЕНТ“ ООД – Агенция за недвижими имоти
8. „УЪРЛД ДЕСТИНЕЙШЪН“ ООД – Туроператорска дейност
9. „ГОЛД ДИЗАЙН“ ООД – Търговия на дребно с мебели, осветителни тела и други стоки за бита
10. „ПЕРФЕКТ ТУРС“ ООД – Туристическа агентска дейност

В галерията ще можете да видите снимки от него.


   

Покана до родителите на учениците от X и XI класове във връзка с провеждането на държавни зрелостни изпити, сесия май

 

 

На 6 и 7 април в Благоевград се проведе трети етап на Националното състезание за икономисти на английски език, организирано от ПГИ „И. Илиев“-Благоевград и АУБГ. Един от 18 ученици от цялата страна, класирани след първите два кръга, тест  и есе на тема „Предприемач или работник“, беше Атанас Стайков от 11 в клас, който получи отлични отзиви за презентираната бизнес идея.

Това е втори успех на Атанас в рамките на седмица, след златния медал на Държавното първенство по кик бокс на 1  и 2 април, в стил кик лайт.

 

 

На 31.03.2017 г. в град София се проведе Национално състезание по счетоводство, организирано от Национална търговско банкова гимназия. В състезанието участва и Станислав Кирилов от 11В клас, който получи грамота и речник с икономически
термини на английски език.

 

Представителна изява на дискусионен клуб „Млад оратор“

се проведе на 20.03.2017 г. по проект „Твоят час“ 

 

Представителна изява на клуб Бизнес старт на тема „Създаване и управление на собствен бизнес” се проведе на 16.03.2017 г. в Професионална гимназия по икономика. Учениците от 12 Д клас, участващи в клуба по интереси по проект „Твоят час”, изготвиха презентации за: Генериране и оценка на бизнес идеи; Възможностите на Европейските програми за финансиране на МСП и защитиха разработени от тях проекти за стартиране на собствен бизнес. Марио Валентинов и Есра Галиб представиха и защитиха своите бизнес идеи, оценени и класирани на първите места от участниците в клуба. Организирана бе игра сред публиката, чрез метода на мозъчната атака за генериране на бизнес идеи. В състезанието участваха 39 ученици от ПГИ. Идеите ще бъдат оценени по определени критерии, а класиралите се на първите три  места ще получат награди от клуба.

       
       


ПГ по икономика работи по проект "Твоят час"

 

Представителна изява на
клуб "Искам още да знам"
с ръководител Мариана Добрева
Представителна изява на клуб "Млад еколог"
с ръководител Милена Иванова
Представителна изява на
група с обучителни затруднения
"Математика 1" с ръководител
Румянка Андонова
Представителна изява на
спортен клуб по волейбол
с ръководител Катя Димова

Уважаеми ученици,
ПГ по икономика Ви поканва да участвате в националното състезание за "Най-добра бизнес идея".

1. Условия за участие.

2. Декларация за авторство.


 

 

Вече 67 години нашето училище е едно от предпочитаните професионални учебни заведения в града. В морето на динамичните промени в обществените отношения през последните години, сред бурното навлизане на информационните и комуникационните технологии в човешкия живот, Професионалната гимназия по икономика отстоява позициите си на място, където се работи качествено и се подготвят добре образовани икономически кадри за област Шумен и цялата страна. 67 години Професионална гимназия по икономика - Шумен

Програма

Ден на самоуправлението

Спортни турнири

 

 

Проект „Училището е при нас!“

Във връзка с националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и Седмицата на четенето на 14.10.2016 г. като заключително занятие в ПГИ- Шумен се проведе дебат на тема: „Това правителство смята,че в ХХІ век българският език се пренебрегва“. Участниците в дебата са ученици от клуб „Млад дебатьор“по проект „Училището е при нас!“. Проектът успешно се реализира с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, по „Програма  за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, с финансовата подкрепа на Фондация ОУК.

Учениците  констатираха, че отношението към българския език е небрежно. Акцентираха върху чистотата на езика – чуждиците, паразитните думи, жаргона, спазването на езиковите норми и влиянието на Интернет… Предложиха решения за решаване на проблема-да се включат повече часове по граматика в учебния процес, да се приеме Закон за езика.

 

 

 

  

 

 

МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ МЕЖДУ ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В УЧИЛИЩЕ

Дневен режим за учебната 2017-2018 година